Vigalex D<sub>3</sub> krople

Vigalex D3 krople

Witamina D w kroplach – 400 j.m. w jednej kropli.
Suplement diety. 20 ml.

Przeznaczenie

Preparat przeznaczony do uzupełniania diety niemowląt, dzieci i dorosłych w witaminę D. Witamina D jest potrzebna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Ponadto witamina D wspomaga:

  • utrzymanie zdrowych zębów i kości,
  • prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • prawidłowe funkcjonowanie mięśni,
  • utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
  • prawidłowe wchłanianie/wykorzystanie wapnia i fosforu.

Sposób użycia

  • Noworodki urodzone przedwcześnie.

    Suplementację należy prowadzić pod kontrolą lekarza.

    – noworodki urodzone ≤32. tygodnia ciąży – 2 krople (800 j.m.) dziennie od pierwszych dni życia (jeżeli możliwe jest żywienie doustne), niezależnie od sposobu karmienia.

    – noworodki urodzone w 33-36. tygodniu ciąży – 1 kropla (400 j.m.) dziennie od pierwszych dni życia, niezależnie od sposobu karmienia.
  • Noworodki donoszone i niemowlęta 0–12 miesięcy – 1 kropla (400 j.m.) dziennie od pierwszych dni życia.
  • Dzieci powyżej 1. roku życia do 10 lat – 2 krople (800 j.m.) dziennie w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok1.
  • Młodzież od 11 do 18 lat oraz dorośli – 2 do 5 kropli (800–2000 j.m.) dziennie w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, przez cały rok1.

1. U zdrowych dzieci i dorosłych przebywających na słońcu z odkrytymi przedramionami i podudziami przez co najmniej 15 minut w godzinach od 10.00 do 15.00 bez kremów z filtrem w okresie od maja do września suplementacja nie jest konieczna, choć wciąż zalecana i bezpieczna.

Rusińska et al. Postępy Neonatologii 2018, 24 (1): 1-24.

Skład

Składniki: olej MCT pochodzenia roślinnego (średniołańcuchowe trójglicerydy), cholekalcyferol pozyskiwany z lanoliny (witamina D).

SkładnikiZawartość w 1 kropli% RWS*Zawartość w 5 kroplach:% RWS*
Witamina D10 μg (400 j.m.)20050 μg (2000 j.m.)1000

* % RWS – procent realizacji w stosunku do referencyjnej wartości spożycia